... mutta niin lyhyt. Huhtikuussa multaan laittamani Cayenne Long Slimin ja kaupan punaisen paprikan siemenet itivät, ja niistä kehittyi yhteensä kolme hentoa söpöläistä, jotka vasta nyt ovat aloitelleet kukintaansa ja palkojen tekoa. Pieni huolenpoikanen minulla on, sillä Capsicum Annuum -suvun kasvit (joita nuo kummatkin siis ovat) ovat kuulemma huonoja kestämään talvea hengissä. Nämä kasvatuspuuhat ovat minulla vielä niin alkutekijöissään, että kaikki tuntuu kaaokselta, enkä tarkkaan tiedä, mitä niille pitäisi tässä vaiheessa vuotta tehdä. Niiden kasvua ja alkutaivalta kun on näinkin pitkään katsellut, niin julmalta tuntuisi luopua niistä omien hoitovirheiden vuoksi...

Cayenne Long Slim (tiedot www.viherlandia.fi): "Pepperonityyppinen paprika, maukas lisä mm. erilaisiin pataruokiin. Erittäin voimakkaan makuinen lajike. Esikasvatus voidaan aloittaa jo tammikuussa, viimeistään kuitenkin helmikuun lopulla. Taimet istutetaan ulos kesäkuussa kun yölämpötilat ovat yli +8 astetta. Annoksesta 15-20 tainta.

kasvupaikka: Runsasravinteinen ja kuohkea maa, lämmin, aurinkoinen ja suojaisa paikka.

väri: Punaiset hedelmät

sato/kukinta-aika: Satoa heinäkuusta alkaen, riippuen siitä milloin esikasvatus on aloitettu."


Tuostahan se selviää, eli liian myöhään olen ollut liikkeellä niitä istuttaessani . Siinä virhe numero yksi.

Ainoa todellinen vaikeus näiden kasvien kanssa on ollut tuhoton kirvojen määrä alkukeväästä lähtien. Alunperin kirvat valloittivat St. Pauliani, ja levisivät siitä sitten pikkuhiljaa, sadoittain, timjameihin, oreganoon, sitruunamelissoihin -ja paprikoihin. Yrtit ne onnistuivat tuhoamaan kokonaan, kun en jatkuvasti muistanut vahtia. Näistä paprikoista olen sitten joutunut päivittäin niitä hukuttamaan yksitellen laimennettuun mäntysuopaliuokseen. Inhottavaa puuhaa, mutta pakkohan se on tehdä. Annuumit kestävät huonosti tuholaisia, ja jo muutaman päivän kirvoitus riittää nuupahtamaan koko kasvin.

Näiden kohdalla siis en ole käyttänyt minkäänlaisia kommervenkkeja. Mitään erillistä lämmitystä en siemenille antanut. Lannoitus on ollut melko satunnaista, etenkin keväällä, ja tuulettimen käytöstä en tiennyt mitään vielä siinä vaiheessa, kun taimet olivat pieniä. Leikannut en ole ollenkaan, enkä tiedä miten ja milloin se olisi pitänyt / pitäisi tehdä. Samat mullatkin noilla on ollut jo useamman kuukauden, kun en ole uskaltanut niitä kukinta-aikaan vaihtaa. Minikasvihuoneessa ne idätin yrttien kanssa, ja sieltä siirsin sitten omiin ruukkuihinsa jossain vaiheessa.

Ystäväni 17.09.2009:

Kaupan punainen paprika

Pieni paprikanalku

Satoisampi Cayenne Long Slim

Long Slimin raakileita

Ensimmäinen kypsä hedelmä :)